Kolikkopeleillä pelataan vastuullisesti

Kolikkopelit tarjoaa mukavaa ajanvietettä ja jännitystä elämään. Tavoitteenamme on varmistaa, että pelaajillamme on hauskaa. Kolikolla on kuitenkin kaksi kääntöpuolta, ja kuten kaikesta liikakäytöstä, myös pelaamisesta voi aiheutua ongelmia. Tällöin pelaaminen ei olekaan enää viihdyttävää jännitystä. Siksi meille on tärkeää tarjota pelaajillemme työkaluja vastuulliseen pelaamiseen. Tälle sivulle olemme koonneet neuvoja eri tilanteisiin ja pelaamisen hallintaan.

1. Vastuullisen pelaamisen työkalut pelaajalle

Askarruttaako sinua, miten välttyä pelaamasta liikaa tai liian usein? Me Kolikkopeleillä tarjoamme pelaamisen hallintaan kattavan valikoiman työkaluja, joilla voit asettaa itsellesi sopivat rajat.

Pelitililläsi Pelaamisen hallinta -sivulla voit asettaa muun muassa talletus-, tappio-, pelisessio- ja aikarajoituksia pelaamisellesi ja sulkea tilisi määräajaksi, jos sinusta tuntuu, että tauko olisi paikallaan. Myös tilin lopettaminen on mahdollista, jos päätät lopettaa pelaamisen kokonaan.

Autamme aina mielellämme ongelmatilanteissa. Voit lähettää meille viestiä osoitteeseen asiakaspalvelu@kolikkopelit.com tai voit lähestyä meitä palautelomakkeen kautta.

Talletusrajoitus

Sinulla on mahdollisuus asettaa pelitilillesi päivittäinen, viikoittainen tai kuukausittainen talletusrajoitus haluamallesi summalle. Tällöin on helppo pysyä tilanteen tasalla siitä, minkä verran rahaa haluat käyttää pelaamiseen.

 • Summaa voi pienentää saman tien
 • Jos haluat suurentaa summaa, on tässä 7 vuorokauden harkinta-aika
 • Jos haluat poistaa talletusrajoituksen, on tässä 7 vuorokauden harkinta-aika

Panos- ja tappiorajoitus

Panos- ja tappiorajoitus auttavat oman talouden hallintaa. Niiden avulla voit varmistaa, ettet missään tilanteessa panosta tai häviä enempää, kuin etukäteen olet arvioinut sopivaksi.

Pelisessiorajoitus

Jos pelatessa kuluu usein enemmän aikaa kuin olisi alunperin ollut tarkoitus, voit helposti säädellä pelaamistasi asettamalla pelisessiorajoituksen. Sen avulla voit itse etukäteen päättää, minkä verran haluat kerralla käyttää aikaa pelaamiseen.

Aikailmoitus

Saat meiltä automaattisen ilmoituksen aina, kun pelisessiosi on kestänyt tunnin. Tällöin pelaamiseen käytettyä aikaa on helppo seurata

Taukoa pelaamisesta

Sinulla on mahdollisuus sulkea pelitili toistaiseksi, jolloin et voi kirjautua pelitilillesi.

 • Jos haluat avata toistaiseksi suljetun pelitilin, on ensin 7 vuorokauden harkinta-aika

Voit myös sulkea pelitilin haluamaksesi määräajaksi.

 • Jos olet päättänyt sulkea pelitilin määräajaksi, ei pelitiliä voi saada auki ennen määräajan umpeutumista

Pelitilin lopettaminen

Jos päätät lopettaa pelaamisen kokonaan, voit sulkea pelitilisi lopullisesti.


2. Huolestuttaako oma pelaaminen?

Joskus pelaamistottumuksiaan on hyvä miettiä. Seuraavat varoitusmerkit kertovat harrastuksen muuttumisesta ongelmaksi:

 • Pelaaminen pyörii mielessä jatkuvasti, ja panostat kerta kerralta enemmän rahaa saadaksesi jännitystä.
 • Pelaamisen lopettaminen tai vähentäminen ei tunnu olevan omassa hallinnassa.
 • Et halua kertoa totuutta pelaamisesi määrästä ja tappioista läheisillesi.
 • Pelaaminen on hallitseva keino paeta pahaa mieltä, ja pelaamatta jättäminen aiheuttaa ahdistusta.
 • Pelaaminen aiheuttaa rahaongelmia. Lainaat tai hankit rahaa keinolla millä hyvänsä jatkaaksesi pelaamista.

Pohdinnan avuksi voit tehdä rahapelitestin, jonka avulla voit saada uuden näkökulman pelaamiseesi. Tähän suosittelemme seuraavaa testiä:
http://www.paihdelinkki.fi/testaa/rahapelitesti.


3. Kolikkopelit tukee koululaisten rahapelaamista ennaltaehkäisevää työtä

Kolikkopelit.com on ollut vuodesta 2013 saakka mukana rahoittamassa koululaisille suunnattua rahapelaamiseen keskittyvää tutkimussarjaa yli 150 000 eurolla. Sarjan ensimmäinen tutkimus julkaistaan lääketieteellisessä aikakauskirja Duodecimissa syksyllä 2014. Tutkimussarjan ensimmäisiin tuloksiin voit tutustua lukemalla aiheesta julkaisemamme tiedotteen.

Jatkuvaa työtä nuorten rahapeliongelmien ehkäisemiseksi

Tutkimustyön rahoittamisen ohella koemme myös erittäin tärkeäksi ennaltaehkäistä lasten ja nuorten rahapeliongelmien syntyä. Tästä syystä emme tyydy vain asian tarkasteluun, vaan olemme mukana tukemassa nuorille suunnattua interaktiivista netissä ja Facebookissa toimivaa irl.fi tukiyhteisöä.

Voit tutustua irl.fi-tukiyhteisön nettisivuun tästä ja Facebook-sivuun tästä.

Pelaaminen on laissa kielletty alle 18-vuotiailta, eivätkä alle 18-vuotiaat saa avata meillä pelitiliä tai tehdä rahatalletuksia. Emme halua tutustuttaa nuoria pelaamiseen liian varhain, ja siksi myös Facebook- ja Youtube-sisältömme ovat kiellettyjä alle 18-vuotiailta.


4. Apu on lähellä, älä jää yksin

Muistathan, että yksin ei kannata jäädä minkään asian kanssa, joka tuntuu vaikealta tai aiheuttaa ahdistusta. Seuraavat vinkit on laadittu Peluurin ja Päihdelinkin sivuillaan tarjoamien asijantuntijaneuvojen pohjalta.

Kotikonsteja

 • Tee tilannearvio ja mieti runsaaksi käyneen pelaamisen vaikutuksia elämääsi tarkkaan ja rauhassa. Asioiden tiedostaminen motivoi muutokseen.
 • Läheisille kannattaa puhua, jos pelaaminen tuntuu muuttuvan liian hallitsevaksi asiaksi elämässä. Keinoja pelaamisen hallintaan kannattaa miettiä yhdessä jonkun kanssa.
 • Kerro aina, miten asiat todella ovat. Valehtelu tai ongelman kaunistelu vievät vain energiaa ja itsekunnioitusta.
 • Pelihetken voi korvata muilla harrastuksilla, joista saa mielihyvää ja jotka vievät ajatukset pois pelaamisesta.
 • Taloutensa hallintaan kannattaa pyytää apua.
 • Itseään kannattaa kiittää pienestäkin edistymisestä. Oman käyttäytymisen muuttaminen on oppimisprosessi, joka ei välttämättä käy hetkessä.

Ammattilaiset apunasi

Itseään kannattaa kiittää pienestäkin edistymisestä. Oman käyttäytymisen muuttaminen on oppimisprosessi, joka ei välttämättä käy hetkessä.

 • www.peluuri.fi
 • Maksuton neuvonta- ja tukipuhelin Peluuri: 0800 100 101

5. Tuntuuko, että läheisesi pelaa liikaa?

Jos sinusta tuntuu, että perheenjäsenesi tai ystäväsi pelaa liikaa, asiasta kannattaa jutella avoimesti. Läheisen ihmisen tuki auttaa ongelman myöntämisessä ja selvittämisessä.

Nämä merkit voivat auttaa tunnistamaan peliongelman:

 • Pelaamiseen kuluu yhä enemmän aikaa.
 • Mieliala muuttuu poissaolevaksi, kärsimättömäksi tai ahdistuneeksi.
 • Pelaaminen alkaa mennä sellaisten asioiden edelle, jotka ovat ennen olleet tärkeämpiä.
 • Pelailun määrän salailu ja eristäytyminen muista ihmisistä.

Jos läheisesi pelaaminen tuntuu menevän liiallisuuksiin, asia kannattaa ottaa esille ja miettiä yhdessä keinoja pelaamisen hallitsemiseen. Tarvittaessa voit kannustaa läheistä hakemaan apua.


6. Näin estät lapsesi pääsyn pelisivustolle

Oletko huolissasi, että tietokonettasi käyttävä alaikäinen voi eksyä aikuisille suunnatuille sivuille? Ei hätää, netistä löytyy ilmaisia palveluita, joiden avulla voit rajata lapsesi internetin käyttöä:

https://onlinefamily.norton.com/familysafety/loginStart.fs
http://www1.k9webprotection.com/


Milloin ei kannata pelata?

Pelaaminen yksin tai yhdessä on hauskaa ajanvietettä, joka tuo elämään mukavasti jännitystä. Joskus elämässä voi kuitenkin olla vaikeampia aikoja, jolloin pelaamisen jännitys saattaa vaikuttaa haitallisesti ja koukuttaa.

Esimerkiksi masentuneena, päihtyneenä, alakuloisena tai taloudellisten vaikeuksien keskellä pelaaminen ei ole parasta viihdettä. Tärkeää on tasapaino eri elämänalueiden kesken. Jos elämässä myllertää kovasti ja stressiä on paljon, kannattaa säästää pelaaminen tyynempien aikojen huviksi.

Voit myös käyttää Kolikkopelien pelaamisen hallintatyökaluja vastuullisen pelaamisen tukena ja pitääksesi taukoa pelaamisesta, kun siltä tuntuu.

Älä pelaa vain voittaaksesi

Peleissä kutkuttaa usein voiton mahdollisuus. Älä kuitenkaan pelaa vain voittaaksesi, sillä tilastollisesti missään peleissä ei pitkän päälle voi voittaa: ei lotossa, ei arvoissa, eikä kolikkopeleissä. Pelit ovat ennen kaikkea viihdettä. Niiden tarkoitus on tuottaa elämyksiä ja tuoda jännitystä elämään. Panosta siis vain sen verran, kuin olet valmis maksamaan pelielämyksestä.